I frem imod forårspremieren fyldte konflikten imellem Brøndbys fans og FC København en hel del i mediebilledet. De mange Brøndby-fans havde i lang tid været utilfredse med de forhold, der blev stillet rådighed i Telia Parken og valgte i flere omgange at blive væk.
Det efterlod det københavnske derby, New Firm, som en flad fornøjelse i stedet for et festfyrværkeri med internationalt snit.
I sidste ende lykkedes det at skabe et kompromis imellem de to klubber, således at man til derbyet i maj måned igen havde fans fra begge hold på plads. Det var dog ikke slut med utilfredsheden.
Ingen gider Parken
Knap nok havde røgen fra den første kritik af Telia Parken lagt sig, før end det blev meldt ud, at en samlet dansk fanscene ville vende FC København ryggen og boykotte kampene på grund af utilfredshed med det nye udebaneafsnit A11.
Kun FC Helsingørs tilhængere valgte at stå udenfor, da de erkender, at de forhold, de selv tilbyder gæster, ikke er i top.
Men det er ikke kun i Parken, at fansene er utilfredse med de forhold, de bliver budt.
– Vi har igennem årene fået en masse tilbagemeldinger om forholdene på udebaneafsnittene, og med de faldende tilskuertal generelt i dansk fodbold mente vi, det var på tide at få et ordentligt overblik over forholdene, så vi kan anspore klubberne til at gøre det bedre og mere attraktivt at komme på udebane, fortæller Sarah Agerklint, som er bestyrelsesmedlem i Danske Fodbold Fanklubber og næstformand i Brøndby Support og forsætter:
– Blandt de mest grelle eksempler er den store fælles boykot af Parkens udebane afsnit, fordi udefansene er så utilfredse med forholdene. Men der er også mindre eksempler på uhumske toiletforhold, dårligt udvalg i boderne og så videre, forklarer hun.
Målet med selve undersøgelsen er, at den skal være med til at løfte oplevelsen på de danske fodboldstadions.
Danske Fodbold Fanklubber skriver i deres pressemeddelelse.
Fodboldfansenes interesseorganisation Danske Fodbold Fanklubber (DFF) har i over 10 år haft som formål at skabe de bedste rammer og vilkår for de tusinder af fans, der uge efter uge, år efter år, besøger de danske stadions.
Der er løbende blevet set på specifikke emner som fx visitering, men i år kaster DFF sig ud i at fokusere på udebaneforholdene. Fans der tager med på udebane er ofte de mest loyale, men ringe faciliteter og vilkår kan hurtigt skræmme selv de mest trofaste væk, hvilket ikke blot påvirker stemningen, opbakningen til det gæstende hold, men også kan få en meget negativ påvirkning på tilskuertallene generelt.
Der skal ikke mange dårlige oplevelser til før selv de mest trofaste siger fra.
I England har søsterorganisationen The Football Supporters’ Federation i flere år set nærmere på de gæstende fans’ stadionoplevelse, og det har inspireret DFF til at se nærmere på de danske forhold.
Løbende har DFF fået mails vedr. dårlige oplevelser, der gav anledning til at se nærmere på grænseoverskridende visitering, men på vores årlige fanseminarer hører vi også om situationer hvor der kunne stilles spørgsmål til sikkerhed, mystiske forbud, horrible placeringer, prisforskelle, rædselsfulde toiletter mm. Omvendt så kommer der også positiv feedback – når man modtages og føler sig værdsat som gæst, sjove events, rene faciliteter mv.
DFF har derfor besluttet at tage pulsen langt mere målrettet på de mange rejsende fans. Hvordan oplever de informationsniveauet, modtagelse, faciliteter, mm.? Er der steder hvor DFF bør gå i dialog med klubberne på de rejsende fans vegne? Er der steder der skiller sig negativt eller positivt ud?
I denne uge lancerer vi derfor DFF Udebaneundersøgelse 2017/18. Med et simpelt spørgeskema tager vi pulsen på fansene, lader dem komme til orde, og ser frem til at se hvordan vi med dette simple redskab kan gå i dialog med klubberne og ikke mindst Divisionsforeningen om fair vilkår for alle fans på udebane. Undersøgelsen omfatter Superliga, såvel som 1.-2. division samt DBU Pokalen.
I slutningen af sæsonen vil vi samle op på de mange svar, og kåre henholdsvis det bedste og værste stadion i forhold til Good Hosting.