Top 20: Verdens største derbyer

verdens største derbyer

Fodbold er lig med følelser, og i visse tilfælde kan det betyde mere end noget andet. I samtlige lande finder man rivaliserende klubber, og det plejer at være særdeles underholdende, når de mødes på banen.

I Danmark er vores største kamp mellem FC København og Brøndby. Medier prøvede at døbe kampen ”The New Firm” efter den skotske pendant ”The Old Firm”, som spilles mellem Celtic og Rangers FC, men det har aldrig bidt sig fast, og Københavner-derby virker også mere rigtigt.

Der plejer også at være gang i gaden, når Viborg og FC Midtjylland mødes, men ellers er der ikke de store kampe derbys i dansk fodbold.

Et stort derby bliver bedømt på en lang række parametre. Historien omkring holdene og de tidligere kampe imellem dem, geografien, social-økonomiske kontraster, atmosfæren på stadion, intensiteten på banen, hadet mellem fangrupperne og flere ting spiller ind, når et derby skal bedømmes.

Top 20: Verdens største derbys

Vi har kigget nærmere på de største derbys i fodboldens verden, og du kan se vores top 20 her:

20. Derby della Capitale: Roma – Lazio

Lazio blev stiftet i 1900, og de fejrede i går 119 års fødselsdag, hvilket blev fejret i stor stil i det centrale Rom. Roma blev stiftet i 1927 som en sammenslutning af Roman, Alba-Audace og Fortitudo, og det blev allerede dengang en stor begivenhed, når Roms to største klubber stødte sammen.

I 1979 blev en Lazio fan dræbt, da Roma fans kastede romerlys imod dem, og siden tog det fart. I 2004, da de to hold mødtes på det fælles stadion, Stadio Olimpico, blev der spredt rygter omkring, at en ung dreng var blevet slået ihjel af politiet, og de to holds ultras viste deres magt ved at bede anførerne om at aflyse kampen.

Rygtet viste sig heldigvis ikke at være sandt, og kampen blev spillet ugen efter.

19. O Clássico: Benfica – Porto

Det er en stor begivenhed, når Portugals to største klubber mødes. Det første O Clássico blev spillet i 1912, og de har mødt hinanden over 230 gange.

Benfica dominerede europæisk fodbold i 1960’erne, da de havde Eusebio på holdet, mens Porto har været det klart stærkeste hold i 90’erne og 00’erne.

De to hold kommer fra Portugals to største byer, Lissabon og Porto, og hele Portugal følger med, når O Clássico spilles. Det er flere gange gået helt galt, når de to hold har mødt hinanden i andre sportsgrene også.

Der har været slagsmål og aflyste kampe i både ishockey og basketball ligesom, fansene også bruger ungdomskampene til at markere deres had til fjenden.

18. Fla-Flu: Flamengo – Fluminense

Den måske mest kendte kamp i brasiliansk fodbold spilles i Rio de Janeiro, når Flamengo og Fluminense mødes. Hadet mellem de to klubber opstod allerede inden, de mødte hinanden i en kamp.

Fodbolden spredte sig hastigt i Brasilien i starten af 1900-tallet, hvor Flamengo var en af de største ro-klubber i landet, og de besluttede sig for at starte et fodboldhold.

De startede med at tage ni af Fluminenses bedste spillere, og da var de to nabo-klubber fjender for altid. Der er et evigt had imellem de to klubber, men det bliver overskygget af den største kamp i Rio de Janeiro mellem Flamengo og Vasco da Gama, som vi kommer ind på senere.

17. North London Derby: Tottenham – Arsenal

The North London Derby er en af de største kampe i engelsk fodbold, og de to fangrupper har ikke meget til overs for hinanden.

Der er omkring syv kilometer imellem Highbury og White Hart Lane, som indtil for nyligt var hjem for henholdsvis Arsenal og Tottenham. Netop afstanden var grunden til, at de to klubber blev rivaler tilbage i 1913, da Arsenal flyttede ind på Highbury.

Sol Campbell tog i 2001 det direkte, ulovlige, skifte fra Tottenham til Arsenal, og det er svært at få en Spurs-fan til at sige hans navn i dag. Mens Arsenal har det historiske overtag på banen, så har Tottenham indhentet dem i løbet af de senere år, og de to hold er meget jævnbyrdige i dag.

16. Avellaneda Derby: Independiente – Racing Club

Den næststørste kamp i Argentina står mellem Independiente og Racing Club, som holder til i Buenos Aires. Det er to af de mest succesfulde og størte klubber i argentinsk fodbold, og de er bogstaveligt talt naboer.

I 2006 gik det helt galt, da Independiente og Racing mødtes på førstnævntes hjemmebane, og da de kom foran 2-0 gik Racing-supporterne i krig imod politiet.

Det gik så voldsomt for sig, at kampen måtte afbrydes. Det argentinske fodboldforbund var så træt af fodboldvold, at de helt udelukkede udebanefans til samtlige kampe i de fire bedste rækker i Argentina, og Racing fik karantæne fra deres eget stadion.

15. Revierderby: Dortmund – Schalke

Der findes få steder i verden, hvor så mange store fodboldklubber ligger så tæt, som de gør i Ruhr-distriktet (Revier på tysk) i det vestlige Tyskland, og der er smæk for skillingen, når de to største klubber, Dortmund og Schalke, mødes.

Det er to af Tysklands mest succesfulde klubber, og den første kamp blev spillet tilbage i 1925. I de senere år har Bayern München domineret så tungt, og samtidig har Schalke haft spillemæssige problemer, så det er mere udenfor banen, at kampen har enorm betydning.

Det er med afstand den største derby-kamp i Tyskland, og den får en 15. plads på vores liste.

14. Le Classique: Paris Saint-Germain – Marseille

Le Classique imellem Paris Saint-Germain og Marseille er den største kamp i fransk fodbold. Det er Frankrigs to største byer, som dominerer i hver deres region, og mens Paris selvfølgelig overskygger Marseille, så er havnebyen den klart største i Sydfrankrig.

Olmypique Marseille var traditionelt set den helt store klub i fransk fodbold, og PSG havde ikke et konkurrencedygtigt hold før 1980’erne. Da PSG vandt deres første mesterskab i 1986 begyndte hadet for alvor, og siden fulgte en lang række bizarre episoder.

Bernard Tapie, som var rådgiver for president Francois Mitterand, blev præsident i Marseille og kort efter købte Canal +, den klart største TV-station i Frankrig, PSG. Udefans har i flere omgange været udelukket fra kampene, men der har stadig været masser af kampe på gadeplan.

13. El Derbi Madrileño: Real Madrid – Atletico Madrid

Det største lokalderby i spansk fodbold finder vi i Madrid. Det er hovedstadens klart største og mest succesfulde klubber, men rivaliseringen strækker sig langt udenfor fodbolden.

Mens Real Madrid var den store kongeklub, som blev båret frem af diktator Francisco Franco, og som ligger i et fint område, så består Atleticos fanbase af folk fra arbejderklassen. Real Madrid skulle levere det fine, lækre fodbold, mens Los Colchoneros ville se deres spillere kæmpe røven ud af bukserne.

Real Madrid har i flere årtier haft overtaget på banen, men Atletico Madrid har haft en gylden periode under Diego Simeone, og de har givet rivalerne kamp til stregen på det sidste.

Real og Atletico mødtes i Champions League-finalen i bade 2014 og 2016, og det har været nogle ekstremt tætte kampe, og de er begge blevet vundet af Real, hvilket ikke har gjort hadet mindre fra Atleticos tilskuere.

12. Grenal: Gremio – Internacional

Gremio og Internacional er de to store klubber fra den store havneby Porto Alegre. Den første kamp imellem de to hold blev spillet i 1909, men det var først i 1980’erne, at der for alvor opstod et had imellem de to klubbers fans.

Kampen, som senere er blevet kaldt ”Århundredets Grenal”, blev spillet i 1989, og det var returopgøret i semifinalerne i det brasilianske mesterskab. Kampen blev spillet foran 78.000 i 40 graders varme, og blev vundet af Internacional efter en dramatisk kamp.

De to hold tilhører hver deres sociale klasse, og Gremio blev stiftet af tyske immigranter, og til at starte med tillod de ikke fattige, ikke-tyskere at spille for klubben. Internacional blev stiftet af italienske immigranter, og var forbeholdt folk fra samfundets lavere lag.

11. The North West Derby: Liverpool – Manchester United

Kampen mellem Liverpool og Manchester United er den største i engelsk fodbold, og det skyldes ikke mindst, at det er Englands to mest succesfulde klubber.

Med henholdsvis 20 og 18 mesterskaber, er Manchester United og Liverpool længder foran Arsenal, som er den tredjemest vindende klub i England. Liverpool dominerede europæisk og engelsk fodbold i 70’erne og 80’erne, mens Manchester United var stærkeste i 90’erne og 00’erne.

Selvom de begge har lokalrivaler i Manchester City og Everton, så kan det ikke måle sig med interessen, når Manchester United og Liverpool mødes, og det er blandt verdens mest sete kampe.

Grundet udviklingen i engelsk fodbold, så er atmosfæren på stadion ikke længere særlig vild, men der er ingen klubber, de to holds fans hellere vil slå.

10. Clássico dos Milhões: Flamengo – Vasco da Gama

Clássico dos Milhões er en af de største kampe i Sydamerika, og det går ikke stille for sig, når Rio de Janeiros to største klubber mødes.

Undersøgelser i Brasilien har vist, at de to holds fanbaser sammenlagt løber op i 45 millioner mennesker, og Flamengo har omkring 30 millioner af disse, hvorfor det også er Brasiliens største klub.

Romario fik sin opdragelse i Vasco da Gama, og det vakte opsigt, da han returnerede til Flamengo otte år senere. Han har udtalt, at han gerne ville trække sig tilbage i en trøje, der er halv Flamengo og halv Vasco da Gama, og det blev naturligvis ikke modtaget ret godt.

I juli 2017 mødtes de to hold, og Flamengo vandt på Vascos hjemmebane for første gang i 50 år, hvorfor det udviklede sig tribunerne. En 27-årig mand blev skudt i brystet, og døde på stedet.

Bedste odds bonusser i 2020

9. Derby d’Italia: Juventus – Inter

Den største kamp i italiensk fodbold står mellem Juventus og Internazionae, og er således ikke et lokalopgør. Navnet Derby d’Italia kom allerede i 1967, men det blev først for alvor udbredt i 1998, da de to hold kæmpede om det italienske mesterskab.

De mødte hinanden på Stadio delle Alpi, og stjerner som Zinedine Zidane og Ronaldo var på banen. Juventus kom foran 1-0 tidligt i kampen, men var en hændelse I det 69. minut, der ændrede forholdet mellem de to klubber.

Ronaldo blev tydeligt nedlagt I feltet, men dommeren dømte ingenting. I angrebet efter fik Juventus et noget mindre tydeligt straffespark foræret, og selvom Del Piero brændte sparket, så betød det ingenting.

Inter scorede senere i kampen, men dommeren underkendte målet, og dømte frispark til Juventus. Den Gamle Dame vandt mesterskabet i den sæson, og hadet imellem dem har aldrig lagt sig.

Der er sket et utal af episoder efterfølgende, og der nåede endda italienske parlamentarikere, som opsøgte slåskamp imellem hinanden.

8. The Old Firm: Celtic – Rangers FC

Glasgow er en by delt i to. På den ene side har vi Celtic, hvis fans er overvejende katolske, og har rødder i det irske. På den anden side finder vi Rangers FC, hvis fans er protestatiske.

Målinger viser, at kun 10 % af Celtics tilhængere er protestantiske, mens kun 2 % af Rangers’ fans er katolske, så der er en tydelig, religiøs opdeling imellem de to store Glasgow-klubber.

Celtic og Rangers mødte hinanden i pokalfinalen i 1980, og det resulterede i nogle af de værste uroligheder i skotsk historie, og det spillede en hovedrolle i det efterfølgende alkoholforbud, som i dag findes i skotsk fodbold.

Foruden det religiøse og sociologiske element, så har Rangers og Celtic med sine hhv. 54 og 48 mesterskaber domineret skotsk fodbold fuldstændigt. Den tredjemest vindende klub er Aberdeen med kun fire mesterskaber, og det fortæller tydeligt om betydningen af kampene.

Desværre gik Rangers FC konkurs i 2012, og siden har The Old Firm ikke haft samme, sportslige betydning, men blandt folk fra Glasgow er der intet, der betyder mere.

7. Der Klassiker: Ajax – Feyenoord

Der Klassiker mellem Ajax og Feyenoord er den klart største kamp i hollandsk fodbold. Ajax kommer fra den fine hovedstad, mens Feyenoord kommer fra den mere fattige havneby Rotterdam. Ajax repræsenterer kunsterne og Feyenoord arbejderklassen.

Mens de to hold var blandt Europas bedste i 1970’erne, så er det sportslige niveau ikke længere særligt højt, men der er et utal af mindre heldige episoder udenfor banen. I 1997 blev en Ajax-fans tæsket til døden af Feyenoord-tilhængere, og det fik efterfølgende det hollandske fodboldforbund til at tackle problemet mere seriøst, hvorfor de næste to Der Klassiker blev spillet uden udebanefans, hvilket senere er blevet gentaget.

I 2004 gik det helt galt under en reserveholdskamp, hvor Ajax’ hooligans gik til angreb på Feyenoords spillere, og Jorge Acuna blev kørt på hospitalet, mens de andre spillere, herunder Robin van Persie, blev bragt i sikkerhed af Ajax’ stab. I 2015 blev Ajax’ klubhus brændt ned, og de prøvede at hævne sig, hvilket dog blev stoppet af politiet.

6. El Clasico: Barcelona – Real Madrid

El Clasico bliver af mange set som verdens største fodboldkamp, og det kan sagtens forsvares, hvis man udelukkende kigger på politisk og sportslig historie.

Madrid og Barcelona er Spaniens to største byer, og mens hovedstaden repræsenterede spansk nationalisme, så var katalanerne mest indstillet på, at løsrive sig fra Spanien. Rivaliseringen bunder i den politiske historie, men klubberne er samtidigt to af verdens største og mest succesfulde.

Der har selvfølgelig også været episoder blandt klubbernes tilskuere, men det er ingenting, hvis man sammenligner med de andre derbys på listen. Hadet imellem katalanere og madrilenere er ikke for sjov, og det blev ikke modtaget vel, da Luis Figo skiftede fra Barcelona til Real Madrid i 2000.

Aldrig har der været så mad på Camp Nou, og der blev kastet mængder af flasker efter portugiseren, da han skulle sparke hjørne, og der lå i øvrigt også et grisehoved dernede.

Da Jose Mourinho og Pep Guardiola var managers for de to hold imellem 2010 og 2012 blev der for alvor pustet til ilden, men der er heldigvis ikke mange voldelige episoder at berrette om.

5. Derby of the Eternal Enemies: Olympiakos – Panathinaikos

Derby of the eternal enemies er kampen mellem Grækenlands to klart største klubber. Olympiakos og Panathinaikos holder begge til Athen, og der er ikke mere end 10 kilometer imellem de to stadions.

Panathinaikos kommer fra den centrale del af byen, og de har historisk set repræsenteret den pænere middelklasse i samfundet, mens Olympiakos kommer fra havnen i Piræus-området mod syd.

Med 44 og 20 mesterskaber henholdsvis, er Olympiakos og Panathinaikos de klart mest succesfulde klubber i græsk fodbold, men niveauet har været faldende i de seneste mange år.

Til gengæld finder man ikke mange kampe i Europa, hvor hadet mellem fangrupperne er så voldsomt. Der er jævnligt slåskampe, når de to hold mødes i basketball, fodbold eller sågar volleyball.

I 2007 blev en 22-årig Panathinaikos-fan stukket ihjel til en kvinde-volleyball-kamp, hvorfor al sportslig aktivitet blev nedlagt i to uger.

Mens der ikke længere er sociologiske forskelligheder imellem de to grupperinger, så er der jævnligt vold til kampene, og man skal passe på, hvis man har tænkt sig at se kampen mellem Olympiakos og Panathinaikos.

4. Derby Paulista: Corinthians – Palmeiras

Den mest intense rivalisering i Brasilien finder vi i Sao Paulo, hvor det ikke går stille for sig, når Corinthians og Palmeiras mødes.

De to hold har mødt hinanden over 350 gange siden 1917, og Palmeiras har vundet 125 af disse mod Corinthians 123, så det er historisk set ekstremt tæt imellem de to klubber.

Sao Paulo er blandt verdens mest farlige by, og det smitter desværre også af på de to klubbers fangrupper.

Der har været hundrede vis af voldelige episoder, og det seneste fatale var i 2012.En gruppe Corinthians fans gik i bagholdsangreb på nogle Palmeiras-tilhængere, og en 21-årig døde af skud, mens tre andre måtte indlægges med seriøse skader.

Han er desværre langt fra den eneste, der er død under kampe imellem tilhængere fra Corinthians og Palmeiras.

3. Det Interkontinentale Derby: Fenerbahce – Galatasaray

Kampen imellem Fenerbahce og Galatasaray er den klart største i tyrkisk fodbold, og to klubber holder begge til i Istanbul.

Fenerbahce holder til i den asiatiske del af byen, og er en klassisk arbejderklub. På den europæiske side af byen finder vi Galatasaray, som repræsenterede aristokraterne.

I dag er de to fangrupper godt blandet sammen i de sociale lag, men følelserne omkring klubberne er ikke for børn. En undersøgelse blandt 1,4 millioner tyrkere viste i 2011, at 35 % valgte Galatasaray som deres hold, mens 34 % valgte Fenerbahce, hvilket fortæller om deres betydning i Tyrkiet.

Det er kampen imellem de klart mest succesfulde hold i Tyrkiet, og der plejer at være voldelige episoder, når de to hold mødtes. I 2013 blev en 19-årig Fenerbahce-fan stukket ihjel af Galatasaray-hooligans, og det er desværre ikke det eneste dødsfald.

2. The Eternal Derby: Partizan – Røde Stjerne

Den mest intense og vilde rivalisering i Europa finder vi i Serbiens hovedstad, Beograd. Partizan Beograd og Røde Stjerne er Serbiens to største og mest succesfulde klubber, og det er ofte gået helt galt, når de to hold mødes.

Det sportslige niveau er desværre meget lavt, men det holder ikke tilskuerne tilbage fra at støtte deres hold. Rivaliseringen opstod i 1945, da de to hold blev stiftet, og det første derby blev spillet i 1947.

Der er jævnligt slåskampe, når de to klubber mødes, og det er ligegyldigt om det er fodbold, håndbold eller basketball. De to stadions ligger meget tæt på hinanden, hvilket også har skabt problemer historisk set.

Så sent som i december 2017 var den helt gal, da holdene mødtes, og 17 mennesker blev alvorligt såret efter en 10 minutters lang slåskamp på tribunen, men man frygter, at langt flere blev kvæstet.

Flere meldinger går på, at det var kroater, der blev betalt op til 10.000 euro for at tage til Serbiens største derby og slås, men motivet bag vides ikke. Racisme er desværre hverdagen ved det serbiske derby, som også er blandt de mest voldelige i verden.

1. Superclásico: Boca Juniors – River Plate

Det største derby i fodbold finder vi i Argentina, nærmere hovedstaden Buenos Aires. Når Argentinas to største og mest vindende klubber Boca Juniors og River Plate mødes, så stikker det helt af i Buenos Aires.

Den første kamp blev spillet i 1913, og siden er der blevet spillet omkring 250 Superclásicos. Boca Juniors stammer fra havneområdet La Boca, og repræsenterede arbejderklassen. River Plate kom fra den højere middelklasse, hvorfor de stadig i dag kaldes Los Millionaires”.

Mens det er ekstremt festligt inde på stadion, hvor der tilskuerne er vildere end noget andet sted. Udenfor banen er der desværre en enorm historisk for vold, og i november 2017 blev den næstøverste i Boca’s Barra Bravas, Gustavo Adolfo Pereyra, skudt i sit hjem.

Der er desværre en lang liste af drab imellem de to klubbers fans, og værst var det i 1968, hvor episoden kaldet ”Tragedia de la Puerta 12” fandt sted. 71 mennesker blev trampet ihjel, og der er flere bud på, hvorfor det startede.

Boca-fans hævder, at River Plate-fans prøvede at indtage deres sektion på El Monumental, mens River-fans mener, at Bocas tilskuere kastede brændende flag ned på dem

Der er aldrig faldet dom i sagen, og argentinsk fodbold har stadig enorme problemer med hooliganisme, da skyderier finder jævnligt sted før, under og efter kampene.

Dette er blot vores bud på 20 af de største kampe i fodboldens verden, og det kan med garanti diskuteres. Det er de færreste forundt at overvære alle de store derby-kampe, og derfor vil det være svært at sammenligne. Det kommer i øvrigt også an på, hvilke parametre, man måler det på.

Fodboldskribent

Lars Madsen

Author

2505 Artikler

Lars Madsen har mange års fodbolderfaring – både som aktiv fodboldspiller og som træner, men nu er det primært igennem tastaturet, at den store fodboldviden bliver benyttet. Han har et stort kendskab til dansk fodbold, men beskæftiger sig selvfølgelig også med international fodbold.