I en tid, hvor spillerne har mere og mere travlt med at komme til udlandet, og jagte millionerne, så har vi taget et kig på nogle af de legender, der har beriget os i Superligaen. I 90’erne var det langt mere normalt at bruge hele sin karriere i dansk fodbold, og derfor bliver Superligaens kamp-rekord sværere og sværere at slå.
Kun to spillere på listen over spillere med flest Superliga-kampe er aktive. Det drejer sig selvfølgelig om Rasmus Würtz og Morten ”Duncan” Rasmussen, som begge har flere sæsoner tilbage på topplan.
Der er dog kun en på vores top 10-liste, der har spillet samtlige kampe i en enkel klub, og det drejer sig om Brøndby-legenden Per Nielsen, der nåede at spille 394 kampe for Brøndby IF.
Det skal lige siges, at vi kun har talt kampe fra Superligaen, som vi kender den i dag. Den blev relanceret i 1991, og derfor er kampe fra den tidligere 1. division ikke talt med i opgørelsen.
Senest opdateret den 29. juli 2020.
Top 10: Hvem har spillet flest kampe i Superligaen?
1. Rasmus Würtz – 452 – AaB, FCK og Vejle
Rasmus Würtz er en legende i Aalborg, hvor han har spillet 391 af sine 424 Superliga-kampe i sin barndomsklub, hvor han selvfølgelig også er anfører. Han var en vigtig del af AaB-holdet, der i 2014 vandt The Double, og de har haft store problemer, når han har afsonet karantæne. Med sine 97 kort i Superligaen, er han ligeledes nummer et på den liste, og ingen spillere har nogensinde haft flere end Würtz’ 28 karantænedage. I 2007 skiftede han til FC København, men det blev aldrig en succes, og efter et kort lejeophold i Vejle, var han i 2009 tilbage i AaB.
2. Hans Henrik Andreasen – 397 – Esbjerg, OB og Hobro
Hans Henrik Andreasen, også kendt som den Den Hvide Klapperslange, er en stor legende i Superligaen. Han fik sit gennembrud i Esbjerg, med hvem han rykkede op i Superligaen i 1999. Her spillede han indtil 2007, hvor han skiftede til OB, og her blev han en stor profil. OB var Superligaens andetbedste hold i de sæsoner, og han var i mange sæsoner den mest scorende midtbanespiller i ligaen. Han stoppede i Superligaen i 2016, men fortsatte efterfølgende som spillende assistenttræner for Rinkøbing i Danmarksserien.
3. Per Nielsen – 394 – Brøndby
Per Nielsen er med sine 394 Superliga-kampe for Brøndby en af de største legender på Vestegnen. Han fik debut på Brøndby Stadion imod Lyngby den 19. marts 1995, og var en meget vigtig spiller indtil afskeden den 11. maj 2008. Han var kendt som en kompromisløs stopper, som også nåede at få 10 kampe for det danske landshold. Per Nielsen vandt hele fem danske mesterskaber, og blev kaptajn på Brøndby-holdet efter, at Mogens Krogh trak sig fra fodbolden i 2002. Efter sin aktive karriere, har han fortsat som cheftræner for diverse ungdomshold i Brøndby, herefter Hvidovres førstehold, og senest Brøndbys kvindehold.
4. Jakob Poulsen – 390 – Esbjerg, AGF og FC Midtjylland
Jakob Poulsen brød igennem på et spændende Esbjerg-hold i 2002 inden han i 2006 blev solgt til hollandske Heerenveen. Allerede to år efter vendte han dog retur til Superligaen, da han skrev kontrakt med AGF. Her spillede han to solide sæsoner inden turen gik til Herning og FC Midtjylland. Poulsen var fortsat en stor Superliga-profil, og han kunne fortjent skifte til Monaco i 2012. Monegaskerne fik dog en rig ejer i den periode, hvorfor der var brug for spillere fra en helt anden hylde, og derfor rejste Poulsen hjem til FC Midtjylland igen i 2014.
I de efterfølgende fem år var han FCMs (og en af Superligaens) bedste spiller, og han var i høj grad medvirkende til at vinde mesterskaberne i 2015 og 2018. Han fik desværre en grim afsked med Superligaen i 2019.
5. Jimmy Nielsen – 375 – AaB og Vejle
Jimmy Nielsen er en af tre målmænd, der figurerer på listen over de mest rutinerede i Superligaens historie. Casino-Jimmy eller Den Hvide Puma, som han også blev kaldt, brød igennem i AaB i 1997, og vogtede buret i Aalborg frem til 2007, hvor han prøvede lykken i Leicester. Det blev dog en stor fiasko, og året efter var han tilbage i Superligaen for Vejle. Her spillede han samtlige 33 kampe i 2008/2009-sæsonen, hvorefter Vejle rykkede ned. I 2010 drog han til Sporting Kansas City, og han var en af de bedste keepere i den amerikanske MLS, og han har siden arbejdet som cheftræner i klubben.
Stor oversigt: Alle rekorder i Superligaen!
6. Mogens Krogh – 371 – Ikast og Brøndby
Mogens Krogh er nok den største målmand i Brøndbys historie. Han var en vigtig del af holdet, som slog igennem i midt-90’erne, og han var med til at vinde tre mesterskaber i streg fra 1996-1998. Mogens Krogh startede dog karrieren i Ikast, hvem han repræsenterede over 300 gange, men efter Peter Scheichel drog til Manchester United, så tog han over i Brøndby. Han scorede det ikoniske mål imod AGF i 1996, som sikrede Brøndby mesterskabet, og han har printet sit navn fast i historiebøgerne på Vestegnen.
6. Michael Hansen – 371 – Silkeborg, OB, Esbjerg og FC Midtjylland
Langskudsspecialisten Michael Hansen startede karrieren i B1901, og nåede lige et kort besøg hos Næstved inden, at han i 1991 skiftede til Silkeborg IF. Her vandt han mesterskabet i 1994, og han nåede i alt 184 kampe. Silkeborg og OB lavede i 1996 en byttehandel således, at Michael Hansen og Johnny Hansen byttede arbejdsgiver. Han fik to år på Fyn inden han drog til NAC Breda, hvilket dog ikke blev det ønskede eventyr. Han vendte tilbage til Superligaen og Esbjerg i 2000, og han var en stor profil inden han skiftede til FC Midtjylland. Han afsluttede sin flotte karriere i Silkeborg, og har siden haft forskellige cheftrænerstillinger.
8. Nicolai Stokholm – 370 – AB, OB og FC Nordsjælland
Nicolai Stokholm var kendt som en central midtbanespiller med et enormt løbepensum. Han startede karrieren i AB, hvorfra han skiftede til OB i 2003. Her spillede han i tre sæsoner, hvorefter han prøvede lykken i norske Viking. Han returnerede hefter til FC Nordsjælland i 2009, og skulle vise sig at blive en stor profil. Han blev lynhurtigt anfører, og en meget vigtig del af holdet, som vandt det danske mesterskab i 2012. Grundet FC Københavns stærke pointhøst i Europa røg FCN direkte i Champions League-gruppespillet, og de historiske kampe imod Shakhtar Donetsk, Chelsea og Juventus blev spillet med Stokholm som kaptajn.
9. Arek Onyszko – 363 – Viborg, OB og FC Midtjylland
Arek Onyszko slog igennem i Viborg, hvem han repræsenterede fra 1998 til 2003. Han var en af Superligaens absolut bedste keepere, hvorfor OB hentede ham til klubben. Han vil dog mest af alt blive husket for sin opførsel udenfor banen. Han blev dømt for vold imod sin kone i juni 2009, og OB fyrede ham kort efter. Der gik dog ikke længe før FC Midtjylland stod klar med en kontrakt, og han fortsatte karrieren i Herning. Han nåede kun 13 kampe inden hans kontrakt blev opsagt på grund af den kontroversielle bog ”Fucking Polak”, hvor han blandt andet beskriver sin homofobi og beundring for rocker-grupper. Han var dog en formidabel keeper, hvilket hans 363 kampe i Superligaen fortæller noget om.
10. Michael Nonbo – 355 – Næstved, AGF, Viborg og SønderjyskE
Michael Nonbo var udset som et stort talent i start-90’erne, men han fik aldrig rigtigt indfriet potentialet. Han spillede således 16 kampe for det danske U21-landshold mellem 1993 og 1995, men han fik aldrig debut for det danske A-landshold. Nonbo spillede i Næstved fra 1991 til 1996, hvorefter han skiftede til AGF, som havde et stort hold på daværende tidspunkt. Han nåede at spille 130 kampe i Århus inden han skiftede til Viborg. Michael Nonbo afsluttede karrieren i SønderjyskE i 2006, og driver i dag sin egen virksomhed i Århus. Han er med sine 83 kort i Superligaen den spiller med næstflest kort efter Rasmus Würtz.
10. Morten ”Duncan” Rasmussen – 355 – AGF, Brøndby, AaB og FC Midtjylland
”Dunken” er den anden aktive spiller på listen over spillere med flest kampe i Superligaen. Han brød igennem i AGF, og han sikrede sig et skifte til Brøndby i 2006. Her nåede at score 44 mål i 84 kampe inden, at Celtic kom med et flot tilbud. Det blev dog aldrig til nogen succes i det skotske, og han vendte tilbage til Superligaen i 2011, hvor han blev lejet ud til AaB. Duncan nåede at vise sin målfarlighed på kort tid, og derfor hentede FC Midtjylland ham på en permament kontrakt i 2012. Han var blandet andet med til at vinde det danske mesterskab i 2015, men skiftede i 2016 til barndomsklubben AGF. Han har spillet 14 kampe for danske landshold, men vil mest af alt blive husket for sin målfarlighed i diverse Superliga-klubber.
Mange legendariske spillere har spillet i Superligaen lige siden starten i 1991. De nævnte spillere har selvfølgelig slået navnene fast i historiebøgerne, men man skal ikke glemme mange af de spillere, som hurtigt blev for gode til Superligaen. I den forbindelse kan man blandt andre nævne Sibusiso Zuma, Mohamed Zidan og Dame N’Doye. Derudover har vi haft kæmpe spillere som Daniel Agger, som ikke havde tid til at vise sit høje niveau i Superligaen før europæiske topklubber kaldte.
Informationer er hentet fra Superstats.dk.